Inapoi

Parlamentul Romaniei

 
Lege nr. 351/2007

din 03/12/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 859 din 17/12/2007

pentru modificarea Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2006


 

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

   Art. I. - Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 566 din 30 iunie 2006, aprobata cu modificari prin Legea nr. 12/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
   1. La articolul 1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Fondurile aferente subventiei prevazute la alin. (1) se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor."
   2. La articolul 2, litera a) a alineatului (1) si alineatele (2) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "a) tinerii care au varsta pana in 35 de ani la data depunerii la consiliul local a cererii de subventie, insotita de actele justificative necesare;
    (2) Subventia prevazuta la art. 1 alin. (1) se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari. Plata subventiei se face pe baza procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, in contul beneficiarului, deschis pentru finantarea constructiei locuintei prin credit ipotecar la institutia financiar-bancara care i-a acordat creditul respectiv.
    (4) In stabilirea cuantumului subventiei se ia in calcul numai valoarea locuintei, conform devizului general de cheltuieli, fara a cuprinde cheltuielile pentru obtinerea si amenajarea terenului, cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor, garajele, indiferent de locul de amplasare a acestora, precum si anexele gospodaresti nelegate structural de cladire."
   3. La articolul 2, alineatul (5) se abroga.
   4. La articolul 3 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "d) detin un drept real sau de folosinta asupra terenului pe care se realizeaza constructia;".
   5. La articolul 4, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(2) Listele persoanelor care pot beneficia de subventii se afiseaza la sediul consiliilor locale; hotararile privind cererile de subventii respinse se comunica solicitantilor, iar dupa expirarea perioadei de contestare cererile respinse se claseaza."
   6. La articolul 4, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
    "(21) Contestatiile cu privire la acordarea subventiilor se vor adresa primarului, in termen de 7 zile de la afisarea listelor prevazute la alin. (2) sau, dupa caz, de la data luarii la cunostinta de catre solicitant a respingerii cererii. Primarul va asigura solutionarea contestatiilor in termen de 15 zile de la primire, in conditiile legii."
   7. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Alocatiile de la bugetul de stat pentru acordarea subventiilor se fundamenteaza anual de catre consiliile locale si se transmit Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, la data fundamentarii proiectului bugetului de stat pentru anul in care se pun in functiune locuintele beneficiarilor de subventii.
    (2) Solicitarile de acordare a subventiilor pentru construirea de locuinte proprietate personala, inregistrate de catre consiliile locale in decurs de o luna calendaristica, se aproba in baza cererilor si actelor justificative primite si se afiseaza pana la data de 5 a lunii urmatoare.
    (3) Dupa perioada de solutionare a contestatiilor potrivit prevederilor art. 4 alin. (21) pana la sfarsitul lunii curente se transmite Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, pentru fundamentarea alocatiilor prevazute la alin. (1), lista cu numele tuturor solicitantilor aprobati, care confirma, printr-un document emis de institutia financiar-bancara specializata in acordarea de credite ipotecare, acceptul acesteia pentru acordarea creditului ipotecar, data aprobarii solicitarii de acordare a subventiei, termenul de punere in functiune a locuintelor, precum si valorile subventiilor. Listele vor cuprinde solicitantii de subventie ale caror locuinte se finanteaza si se pun in functiune in anul in curs si in anul bugetar urmator.
    (4) In termen de 30 de zile de la data aprobarii bugetului de stat, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va transmite consiliilor locale numele persoanelor prevazute la alin. (3) ale caror cereri de subventii pot fi finantate in functie de data punerii in functiune a locuintei, de data aprobarii acestora de catre consiliile locale si in limita alocatiilor de la bugetul de stat.
    (5) Subventiile nefinantate potrivit alin. (3) vor face obiectul unor solicitari de suplimentare a alocatiilor de la bugetul de stat pentru Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, cu ocazia rectificarii bugetului de stat.
    (6) In executia bugetului de stat, alocatiile pentru subventionarea prevazuta la art. 1 alin. (1) se repartizeaza si se acorda de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, prin intermediul consiliilor locale ale localitatilor in care sunt amplasate locuintele."
   Art. II. - In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Normele metodologice pentru punerea in aplicare a Programului national pentru sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor si al ministrului internelor si reformei administrative nr. 166/216/2007, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 398 din 13 iunie 2007, se modifica in mod corespunzator.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
   
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR                          PRESEDINTELE SENATULUI
BOGDAN OLTEANU NICOLAE VACAROIU
    Bucuresti, 3 decembrie 2007.
    Nr. 351.

              Inapoi